Új korszak kezdődött

2021.01.14

Egy új korszak kezdődött meg a turai sportélet történetében. Több évtizedes várakozás után a városnak lehetősége nyílt az egyik legnagyobb álmának beteljesítésére, egy minden igényt kielégítő sportcsarnok megépítésére. Több hónapos előkészítés után jöttek létre azok a megállapodások, amelyek lehetővé tették, hogy elindulhasson a sportcsarnok tervezése és így lépésről-lépésre elérkezzen az idő az ünnepélyes alapkőletételhez.

2018. március 8-án az alapkövet szimbolizáló kapszulát a támogatók és közreműködők közösen helyezték el az erre a célra kialakított helyen.

"A turai ember gondolkodásában, álmaiban központi helyet foglal el a melegvíz, másodikként a kastély [...] és nekünk nem volt egy rendes tornatermünk sem." Szendrei Ferenc polgármester beszédében külön köszönetet mondott Dr. Pesti Imrének és Czerván György országgyűlési képviselőnek a projekt előkészítése során nyújtott segítségért és a források előteremtésében végzett tevékenységét.

Az alapkőletételt követően szinte azonnal megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Az első lépések, az épület betonszerkezetének a helyszínre szállítása, illetve beemelése is igen komoly logisztikát és előkészítést igényelt nem csak a kivitelező cég, hanem az önkormányzat részéről is.

2019 év végén a Sportcsarnok építésének I. üteme a vakolt homlokzatok színezésének kivételével elkészült. Télen sem állt le a munka, 2020 év elején, a II. ütemben a belső munkák is megkezdődtek a válaszfalazás, a gépészet és az elektromos hálózat kiépítésével.

2020 októberében a sportcsarnok építése az utolsó fázisban járt az épület körüli terepmunkákkal, illetve látványos előrehaladás történt a belső tereknél.

Érdekességek:

  • az első pillér 2018. június 10-én 12:05 perckor került a helyére.

  • a sportcsarnok alapterülete 2640 m2.

  • a küzdőtér és a tornaterem egybefüggő betonfelülete 1600 m2, a kiszolgáló terület pedig 900 m2 egybefüggő betonalap.

  • összesen több mint fél kilométer betonkoszorú lett beépítve

  • 22 db gépészeti kiállás segíti a működést

  • a 26 db üvegfal egyenkénti mérete 5,5*3 méter

  • a Bástya Millenium Zrt., mint generál kivitelező cég, az egyes fázisokra elsődlegesen turai vállalkozókat igyekezett megszólítani, hozzásegítve őket a helyben történő munkavégzéshez.

  • az építkezés folyamán - a cég filozófiájának megfelelően - gondosan ügyeltek a szelektív hulladékkezelésre és a takarékos anyagfelhasználásra

2021. január 14-én érkezett el a régóta várt pillanat, a létesítmény műszaki átadása. A koronavírus járvány miatt hozott veszélyhelyzeti kormányrendelet értelmében a legszűkebb érintettek vettek részt a bejárással egybekötött ünnepségen.

A Tura Városi Sportcsarnok üzemeltetése a Turai Városüzemeltetési és Szolgáltató Kft. kiemelt feladatai közé tartozik.