A Galgavölgye legnépesebb települése: Tura

A Közép-Magyarországi Régió, így Pest megye is nemcsak az ország földrajzi értelemben vett közepe, hanem gazdasági-társadalmi és turisztikai szempontból is a legfrekventáltabb földrajzi egysége.

Városunk Budapesttől 50km-re keletre, a Galga patak völgyében fekszik. A Galga-mente legnagyobb települése, területe: 55,91 km2. A legelső írásos emlék 1220-ból való. A XIV. században vámszedő helyként szerepel a község, 1464-ben mezővárosként említik.

1873-ban báró Schossberger Zsigmond vette meg a falut herceg Eszterházy Miklóstól és birtokosa volt 1944-ig. Ő építtette fel egy hatalmas park közepén Ybl Miklós tervei alapján a város legszebb műemlék épületét, az egyemeletes, eklektikus jellegű, franciás neoreneszánsz kastélyt. Az erősen leromlott állapotú műemlék és a hozzá tartozó kivételes park 2020-ban teljes felújítást és modernizálást követően Botaniq Turai Kastély néven, 5 csillagos kastélyhotelként nyitotta meg kapuit. A kastélyhoz tartozó őspark igazi botanikai különlegességeket kínál, mely előzetes regisztrációt követően látogatható.

A Római Katolikus Templom első említése 1320-ból való. A Rákóczi-szabadságharc idején leégett. 1702-től bizonyítottan önálló plébánia. Jelenlegi formáját 1911-ben nyerte el, míg kazettás mennyezete, színes üvegablakai, az oltárkép és a keresztúti állomások zománcképei, Dr. Nemcsics Antal művei, az 1980-as évek közepéről származnak. Szintén az ő tervei alapján, muránói üvegmozaikból készült az oltárkép 1972-ben. Az 1994-ben elkészült új orgona hangversenyekre is alkalmas. A templom udvarán 1868-ból származó barokk stílusú Szentháromság-szobor látható.

Tura nagyközség 2001. július 1-jén kapta meg a városi rangot.

Tura természeti adottságai, földrajzi elhelyezkedése és a térség hagyományai kiváló alapot nyújtanak a természetben végezhető outdoor tevékenységeknek, és egyéb aktív szabadidőturizmushoz kapcsolódóan.

A gazdaság minden szektorában egyre erőteljesebben jelentkező tendencia, hogy a különböző gazdasági szereplők együttműködéseket, partnerségeket, desztinációkat alakítanak ki tevékenységük sikeres bővítése céljából. Számtalan esetben egymástól teljesen független szereplők is kapcsolódási pontok mentén újra szervezik gazdasági tevékenységeiket, szolgáltatásaikat, így az önkormányzatok non-profit szervezetekkel, kereskedelmi vállalkozásokkal, civil szervezetekkel is társulhatnak. A helyi aktív turizmushoz kapcsolódóan prioritásként megjelenő cél, hogy az infrastruktúra fejlesztési tervek megvalósítását követően olyan komplex szolgáltatás jelenjen meg a településen, amely eddig nem volt biztosítva.

Tura Város Önkormányzata a település térségi szerepkörének javítása érdekében nagyszabású rekreációs - szabadidős és idegenforgalmi fejlesztéseket tervez megvalósítani.

  • 1963-ban olajkutatás közben 2092 méter mélységből tört a felszínre a melegvizű forrás, mely közel 130 Celsius-fokos, gyógyászati célokra is alkalmas termálvíz. Jelenleg első lépésként Közép-Európa első geotermikus erőműve energiaként hasznosítja a termálvizet, gyógyfürdőként való hasznosításának kidolgozása folyamatban van.

  • Botaniq Turai Kastély - 2020 júliusában teljes körű felújítást követően nyitotta meg kapuit az 5 csillagos szálloda és rendezvényközpont, amely minden igényt kielégítő spa részleggel rendelkezik.

  • 2018 - 2021 Tura Városi Sportcsarnok megépítése. Az első osztályú sportcsarnok hiánypótló létesítmény a Galgavölgye települései számára.

"Az aktív turizmus olyan turizmusforma, amely esetében a turista utazásának motivációja valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős, vagy sporttevékenység gyakorlása (például a természetjárás, a kerékpáros, a vízi, a vitorlás, a lovas, a kaland- és extrém turizmus, a golf-, a horgász-, a vadász-, a futó-, a sí- és ökoturizmus)."

Mind hazai, mind globális szinten növekvő tendenciát mutat az aktív turizmus és annak különböző szegmensei. Különösen nagy népszerűségnek örvendenek a fizikai aktivitással, kalandélménnyel járó szabadidő eltöltési tevékenységek, köszönhető ez az egészséges életforma térnyerésének a mindennapokban.